Duurzaam voedsel naast de deur
23 mei '24
Wist je dat er naast Nieuw Absbroek lokaal voedsel wordt verbouwd? Coöperatie Harteveldt verbouwt op een duurzame manier biologisch voedsel voor haar leden op het land naast het plangebied. Alle leden zijn mede-eigenaar en delen de kosten en opbrengsten. Concreet betekent dit dat je elke dag seizoensverse groenten kunt eten én je de boer mee mag helpen. Voor toekomstige bewoners van Nieuw Absbroek zijn alvast 50 lidmaatschappen gereserveerd.
Bekijk de video
Bekijk bovenstaande video en ervaar hoe het er op de dag van de oogst en uitlevering aan toe gaat op het Limburgse land.
Iedere zaterdag verse groenten
Sander Hoen is voorzitter en een van de initiatiefnemers van Coöperatie Harteveldt. “Tussen Sittard en Geleen hebben we drie percelen die in totaal circa 2,5 hectare bedragen. Wij telen een grote diversiteit aan biologische groenten voor onze leden. Voor een maandelijkse contributie kunnen zij iedere zaterdagochtend tussen 10 en kwart over 12 verse groenten ophalen op de markt in Munstergeleen”, vertelt Sander. “De groenten variëren per seizoen. We hebben nu 50 verschillende soorten; denk aan sla, koolrabi, kolen, wortels en radijs. Op dit moment telen we nog geen fruit, maar dat is wel het plan voor de toekomst. Groenten en fruit die we nog niet zelf telen, kopen we biologisch in. Iedereen kan lid worden van Coöperatie Harteveldt. De eenmalige kosten bedragen 1000 euro. Dit bedrag gebruiken we voor investeringen in bijvoorbeeld machines, tractoren, nieuwe bomen en watervoorzieningen. Daarnaast betalen leden een maandelijkse contributie van 26 euro per ‘mond’ (per persoon). De contributie wordt ieder jaar opnieuw bepaald aan de hand van het aantal ‘monden’. Lid worden kan via de website van Harteveldt. Er is ruimte voor 380 leden, waarbij al rekening is gehouden met de 50 lidmaatschappen die gereserveerd zijn voor de toekomstige bewoners van Nieuw Absbroek.”
Een fijne ontmoetingsplek
Marion en Fons zijn actieve leden bij Coöperatie Harteveldt. Ze helpen graag zelf een handje mee. “Vorig jaar zijn we voor het eerst gestart op het veld, ik werd toen meteen lid. Andere mensen ontmoeten en op het land werken zijn voor mij belangrijke redenen om mee te doen, maar daarnaast ook zeker de gezonde groenten. Ik kom zelf van een boerderij dus wanneer ik hier aan het werk ben, komen oude herinneringen naar boven. Vroeger werkten we namelijk met het hele gezin op het land. De mensen die deelnemen zijn enthousiast en worden gezien en gehoord. Iedereen doet zijn best en er is een goede teamspirit. Daarnaast is het laagdrempelig en een sociale activiteit”, vertelt Marion.
Alles biologisch en lokaal geteeld
Ook Fons vindt het leuk om zijn handen uit de mouwen te steken. “Het is erg ontspannend om hier mee te helpen. Ik vind duurzaamheid belangrijk, dus het spreekt me aan dat alles biologisch en lokaal geteeld is. Deelname is geheel vrijblijvend, als je een keer niet kan, is dat geen probleem en er zijn geen verplichtingen”, vertelt Fons.
Wil je meer informatie? Neem dan eens een kijkje op de website van Coöperatie Harteveldt.